jack-3d

Amiga, demoscene, 3D graphics, ...

RESETkání 2015 report [CZ]

Už se stalo takovým zvykem, že po akci RESETkání, si rok co rok píšu report sám. Inu nedivte se pak, že je všechno sluníčkově napsané a pokud se vyskytne kritika, tak maximálně na všechno ostatní, krom organizace ;o)

Ve dnech 30. 4. – 3. 5. 2015 se v Brně uskutečnil další ročník akce RESETkání a myslím, že už mohu i prohlásit, že se konal na tradičním místě tedy v prostorách Centra pro sluchově postižené. I letos jsme využili termín svátku a uspořádali akci 4denní ve dvou místnostech.

Jako každý rok, jsem akci avizoval několik měsíců předem, tradičně vyhlásil compo soutěžní kategorie, aktualizoval web, ale letos se povedlo dokončit i invitation demo. Minulý rok jsem sám nedokázal dokončit Amigáckou demo pozvánku (v Karate enginu prostě stále tápu), naťuknul jsem tedy téma demo-invitation na Amigaportálu. Ochotně se nabídl DJM, že mi s pozvánkou pomůže a poté ještě Lisiak, že by taktéž něco zkusil. Rozhýbané scény jsme dali dohromady celkem rychle a v té době se zapojil i Nooly, který svou muzikou dal demu absolutní formu a styl. Poté jsme už jen ve spolupráci s klukama ze skupiny demo odladili k dokonalosti. S DJM a Noolym se mi svěle spolupracovalo a doufám, že jsem jim příliž nelezl na nervy s různými nápady a vylepšeními. I Lisiak dokončil svou pozvánku a nakonec jí měl díky lookemu doprovázanou hudbou. RESETkání 2015 se tedy může pyšnit dvěma pozvánkami, jednou neoficiální a druhou oficilání. Všem tvůrcům a spolutvůrcům velmi děkuji.

Neoficiální invitation demo
(Code: Lisiak4, Music: looke)
Oficiální invitation demo
(Code: DJM, Music: Nooly, …)

Samotný průběh akce se více méně nezměnil. Prostory jsou již tradičně rozděleny na hlučnou a tichou část. V té hlučné se promítá demoscéna a v té tiché se paří hry a herní turnaje. Ovšem snažíme se též rok co rok věci vylepšovat, učit se z nedostatků a chyb. Například letos jsme za technické pomoci Derrika zajistili rychlý internet. Pro zpestření pátečního večera jsme s Waynem připravili novinku v podobě znalostního Amiga kvízu. Ke kvízu samotnému se dostanu později. Naopak nepovedlo se mi do akce zprostředkovat dvě své Amigy, tudíž ten, kdo se náhodou těšil, že si osahá avizovanou Amigu 4000T, tak ten musel být zklamán.

DSC04604 DSC04603 DSC04601 DSC04615

Z technického a časového hlediska byla realtime demoprojekce provozována pouze na Amize. PC produkce se pouštěla jako video a tím jsem měl více času věnovat se návštěvníkům a své malé dcerce. V herní části jsem připravil A600 (020/33) s monitorem a A1200 (030/50) napojenou na projektor. Amigy byly naládováný gigabajty klasických her a kdokoliv si na nich mohl zahrát.

DSC04618 DSC04602 DSC04613 DSC04612

Přesto, že byla akce 4 denní a ve stejném termínu jako minulý rok, vyvíjela se letos úplně jinak. Bral jsem minulý rok jako mustr respektive očekával jsem, že ve čtvrtek a v pátek přijde minum lidí a v sobotu bude „narváno“. Ovšem letos to bylo naopak ;o) Už ve čtvrtek se objevilo docela dost lidí. V pátek přijeli další lidičky a připravené stoly se hezky zaplňovaly Amigama. Tentýž večer ale několik lidí odjelo a očekávaný sobotní nával se nekonal, ba naopak, zůstala nás asi polovina.

Ale zpět k pátku. Právě v pátek večer jsme se s Waynem rozhodli, že uskutečníme Amigácký kvíz, pač se nám zdálo, že lidí je dostatek a je ta nejpříhodnější doba. Jak se později ukázalo, zvolili jsme absolutně nejlepší dobu. Kvíz obsahoval otázky zhruba ze čtyř tématických celků: Amiga hry, Amiga historie, hardware a demoscéna. Wayne zakomponoval lehčí i těžší otázky, ale nejednalo se jen o čistě textová zadání. Otázky byly doplněny hudebním i obrázkovým obsahem. Kvízu se zůčastnila většina přítomných návštěvníků a myslím, že se docela bavili. Hlavní výhrou byla originální hra Ace Of Hearts (COLLECTORS EDITION CD v ceně 20 EUR). Kvíz vyhrál Killjoy, ale gentlemansky výhru přenechal druhému v pořadí Solarisovi. Jak jsem se už mínil, po kvízu několik návštěvníků odjelo a od té doby lidí jen a jen ubývalo.

Amiga Kvíz – live stream (cca od 17té minuty): Amiga Kvíz – SCALA -> Youtube ;o)
 

Jak čtvrteční, tak i páteční večer a noc patřili zábavě, promítala se dema, popíjelo se a nebo se hrálo či klábosilo. Realtime projekce probíhala na Amize 4000 s 060 a zbytek byl připraven ve formě videa z PC, pač nová PC dema vyžadují hi-end mašinu a to já už pár let nemám. Co se popíjení týče, k dispozici jsme měli pivko plzeňskou 12ku, brněnskou 11ku a dva druhy cideru Kingswood. Pilo se hezky do nálady, nikdo to nepřehnal, nikdo nezlobil. Prostě večery byly pohodička.

DSC04609 DSC04607 DSC04611 DSC04605

Průběh soboty byl podobný jako každý jiný den, akorát se víc hrálo. Někteří se pokoušeli trénovat na SWOS turnaj a jiní hráli, co je baví. Každopádně večer patřil dvěma událostem, nejprve demoscene compu a poté herním turnajům. Minulý rok nám compo zachránila zahraniční produkce. Bez třech polských pixel obrázků by v soutěži byl jen jeden obrázek. Bez pomoci slovenské skupiny D.T.A bychom v Dynamic ART měli jen dva tuzemské příspěvky. Letos nás opět podržela zahraniční pomoc a takto to dopadlo:

ASCII ART Soutěž zrušena, byl jen jeden zahraniční příspěvek, z česka nikdo nic nepřinesl, neposlal.
PHOTO ART 1. hardegg 2. babyburn
3. 4. piwo
V soutěži byly xpočátku pouze 2 příspěvky, proto opět proběhlo loudění fotek z mobilních telefonů účastníků a compo se rozrostlo o další 2 fotky.
MUSIC ART Dva tuzemské příspěvky, přičemž Looke svůj tvořil na poslední chvíli, aby se mohl vůbec poprvé music competition vůbec konat (jěště jednou děkuji).
STATIC ART 1. fire 2. sensenstahl_four_boxes_II
Jeden zahraniční pixel obrázek a můj narychlo renderovaný compofiller.
DYNAMIC ART 1.  2. 
3. 
Do nejprestižnější kategorie letos přišla dvě 256b intra za zahraničí a Lisiak4 je doplnil jeho dalším textovým demem, takže v soutěži byly dohromady 3 příspěvky.

Neodpustím si krátké zamyšlení nad nad podstatou democompo. Pokud vás můj názor na toto téma nezajímá, směle přeskočte na další odstavec, který se už zase věnuje samotné akci. Není náhodou už trochu mimo realitu pořádat democompo v dnešní době? Nepatří tyto soutěže ve tvorbě už dávno do propadliště dějin? Nejsou ty staré dobré časy už nadobro pryč? Dříve jsme na akce jezdili s již připraveným příspěvkem na disketě, disku, či CD a byla to defakto součást každé párty ukázat co dovedeme, utkat se s jinými v různých kategoriích tvorby a pobavit se při hodnocení. Ona samotná tvorba příspěvku není vlastně součástí akce, ale je to spíš taková příprava na akci a je to aktivita před akcí. Aktivita, tedy strávení několika hodin tvorbou a těšit se, co na to řeknou lidi v sobotu před plátnem. Když přijde na řadu democompo, ze všech návštěvníků se stanou porotci a i ti, co přispěli se navzájem hodnotí. Myslím si, že lidi rádi vidí kvalitní compo, složené jak z promakaných příspěvků, tak z humorných či originálních nápadů. Je to minimálně zpestření celé akce. Ale vidím to na ArtWay párty a vidím to i tady, u nás si už skoro nikdo nenajde za celičký rok pár hodin pro to něco vytvořit, vytvořit to zadarmo, pro potěchu či pobavení ostatních. A poučení? Pokud příští rok nějaké compo bude, tak ASCII a PHOTO kategorie zmizí, je mi trapně loudit 15 minut před compem fotky z mobilů. Nechám Music, Static a Dynamic, tedy tak, jako to bylo nazačátku a prostě uvidíme…

Přejděme raději k veselejšímu tématu respektive k herním turnajům. Letos se tradičně uskutečnil turnaj ve SWOS 96/97. Opět se rozlosoval pavouk o osmi hráčích (týmech) a postupně se dospělo až do finále. Do finále se probojovali KaVi a KillJ0Y a druhý jmenovaný nakonec zvítězil. Druhý turnal však byla na RESETkání novinka, jednalo se o tenisový turnaj ve hře Super Tennis Champs (zábavnost jsme si vyzkoušeli před půl rokem na zimní ArtWay). Hrály se čtyřhry, pač jsou zábavnější. A aby to nebylo tak jednoduché, rozlosovaly se jak zápasy, tak i jednotliví hráči do dvojic, kteří se spolu pak museli během ostrého zápasu sehrát. Někteří to prožívali hodně, někteří méně, ale myslím, že o zábavu bylo dokonale postaráno. Ve finále dvojice Wayne-Jax a zdolali dvojici Dedy-KaVi. Z celého RESETkání nechť neupadne v zapomnění hláška „Hrajte to všechno na plešouna“.

DSC04614 Fotografie0130 DSC04615 Fotografie0132

O tématu návštěvnosti a vstupného se napsalo mnoho. Prachy dneska hýbou světem, rozvracejí rodiny, dělají z přátel nepřátele, ale také zajišťují, aby se akce jako RESETkání vůbec konaly. Po experimentech s dobrovolným vstupným v minulých letech jsme letos měli jednoduchou rovnici, každý kdo pomohl s organizací měl vstup zdarma, po ostatních jsem chtěl vstupné 250 korun. I přes nízkou účast se náklady plus-mínus vrátily. Takže asi tak.

Děkuji všem zůčastněným za účast, podporu a všem spoluorganizátorům za pomoc a ochotu. Nedokážu v tuto chvíli slíbit, jestli bude další ročník, krom hezkých věcí se udály i věci nehezké. Budete ale za včasu informováni.

Updated: 2015-10-08 — 21:53

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jack-3d © 2015