jack-3d

Amiga, demoscene, 3D graphics, ...

Zvuková zorro karta Repulse [CZ]

Dostalo se mi té cti, mít na nějakou dobu zapůjčenou zvukovou kartu Repulse. Proč říkám cti? Jelikož se jedná o jedinou Amiga Zorro zvukovou kartu, která podporuje 24 bitový zvuk na 96 kHz frekvenci. Jedná se o jedinou Amiga Zorro zvukovou kartu, která má krom analogových také digitální vstup a výstup S/P-DIF.

repulse00

Co to je a co to umí

Za vývojem a výrobou karty stála firma Aliendesign a první finální kusy spatřily světlo světa v roce 2000. Karta je celkem vzácná, již řadu let se neprodává a jako secondhandová na burze se objeví tak jednou-dvakrát do roka. Člověk musí mít sakra štěstí a navíc tučnej účet, aby si kartu mohl dovolit koupit z druhé ruky.

Zkusím nyní přeložit, co se o kartě píše na Repulse „neoficiálním“ webu (http://repulse.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=1). Karta používá 3.3V technologii pro snížení spotřeby, zapojuje se do Zorro2 pomocí speciálního interfejsu dovolující použít plný zorro bandwidth, takže hardware nepotřebuje čekací stavy.

Repulse má 64 kB sample FIFO a tím velmi snižuje CPU zátěž. Analogová část používá AC97 kodek známý z PC. Audio kodek podporuje rozlišení samplů 20bit pro playback a 18bit pro nahrávání. Ve fullduplex módu lze dělat obě činnosti souběžně. Navíc Repulse má S/P-DIF In/Ouput který podporuje až 24bit 96kHz, což je dokonce více než mívá běžná zvukovka na PC a s takovými hodnotami se setkáte na poly profesionálních zvukovek.

Jak to vypadá

Karta poloviční velikosti Zorro se vyráběla zejména v modrém provedení, ale najdou se i kusy v klasické zelené. Piny bývají pozlacené, ale karta, kterou mám v Amize má „jen“ stříbrné. To jsou ovšem jen kosmetické záležitosti a na funkci (živočicháře) to nemá žádnej vliv. Líbí se mi, že karta má spoustu vstupů a výstupů. Na PCB samotném se nachází AUX, VIDEO a CD vstupy. Najdeme tu také takzvaný Feature connector, pro který byl v plánu vývoj MP3 enkodéru. Ten se však nikdy do prodeje nedostal i když na Amiga Worldu 2000 nějaká prototyp ukázali.

Repulse_with_mp3

Jelikož je karta poloviční velikosti klasických Zorro karet, se zadním „backplatem“ je propojena datovým kabelem. Na onom backplatu pak nalezneme šestici konektorů, z nichž jsou dva digitální a 4 analogové. Analogové 3.5mm JACK reprezentují Line-IN, Microphone, Line-Out a Headphones. Digitální jsou S/P-DIF IN a OUT.

Instalace

Hardwarovou instalaci snad nemusím příliž rozebírat, Repulse vložím do libovolného Zorro slotu vypnuté Amigy 2000/3000/4000, zašroubuju backplate a zapnu Amigu. Mezi připojenými zařízeními bych měl kartu objevit pod autoconfig ID 16708 / 0. Pak stačí vyvést zvuk z Pauly do Line-In a do Line-Out zapojit 2+1 repro.

Repulse_in_Amiga1 Repulse_in_Amiga2 Repulse_in_Amiga3 Repulse_in_Amiga4

Softwarová instalace v mém případě proběhla manuálně, pač jsem si nevypálil CD ani neměl k dispozici instalační disketu. Ovšem mě stačily postahovat soubory pro AHI a Repulse mixér. V instalačním GUIDE se ovšem píše i o nějakých zavaděčích a patchích pro kompatibilitu s Tocattou, aby karta využila funkcí ve specielních samplovacích a jiných hudebních soundstudio aplikacích. V tomhle já se ovšem vůbec nikdy nepohyboval a tak jsem to ani neřešil. Mně stačilo zprovoznit kartu v AHI.

repulse05 repulse02 repulse03 repulse04

Jak to funguje

Po rebootu se ovladače pro AHI chytly bez problémů a nastalo testování. Nastavil jsem si AHI Unit 0 jako 16bit Stereo++ 48kHz a Unit 1 dal plnej céres tj. 24bit HiFi Stereo ++ 96kHz. Testoval jsem přehrávače Hipoplayer, Delitracker, Eagleplayer a MP3 přehrávače AmigAMP a Aminetradio.

Úplně první, co jsem zkusil byla empétrojka v AmigAMPu. Pustil jsem muziku a hudba sice začala hrát, ale pouze z levého reproduktoru. Ujistil jsem se, že JACK je zapojený nadoraz, tam však chyba nebyla. Pak mě napadlo spustit Repulse Mixer a zde jsem už uviděl peška. Jako defaultní nastavení byly balancery snad všech posuvníků (výstupů a vstupů) vykroucené doleva. Vystředěním balancerů začala muzika hrát správně.

Jak říkám, vyskoušel jsem několikero přehrávačů a to pod AHI i pod Paulou. Repulse všechno hezky zmixoval a pouštěl do repráků tak, jak jsem chtěl. Pak jsem si zkusil ještě připojit na Headphones další sadu reproduktorů a šoupnul si je za sebe. Vytvořil jsem ti takový rádoby suround 4+1 ;o)

repulse01

Ovšem pozor, v dokumentaci se píše, že karta umí jakýsi 3D efekt. V mixéru je posuvník 3D a při posouvání se se zvukem cosi nepatrného děje (částečně levo přechází vpravo a naopak). Ale nějaký zásadní pocity jsem si z 3D efektu neodnesl.

Závěrem

Tuto kartu mám ve svém wishlistu už nějaký pátek. Kolega amigista a kamarád měl větší štěstí než já a už jednu získal. A protože ví, že tato karta je můj sen, zapůjčil mi jí abych si jí mohl na čas vyzkoušet. Jestli (a v to pevně doufám) někdy kartu zakoupím i já, koupím k ní i pořádné a aspoň trochu ekvivalentní repro. Uvidíme, třeba pak o Repulse napíšu něco víc.

Updated: 2015-10-09 — 00:20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jack-3d © 2015